top of page

Biologische zaai en plantgoed

UPDATE:

Op het moment van dit schrijven op 8 november 2022 hebben we nog veel plantjes

  • Duifkruid, stokroos, peterselie, thijm, valse salie, bieslook, prei, vingerhoedskruid, liatris, duizendblad, muurbloem. Wil je ze hebben? bel naar: 06 53287970

  • Voor biologische bloembollen kan je nu terecht bij Natuurcentrum Arnhem en de Groene vos

Waarom biologisch zaai en plantgoed?

Biologische geteelde zaden zijn zaden die geteeld zijn zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen en/of kunstmest. De bemesting die wordt gebruikt is van 100% biologische oorsprong (dierlijk of plantaardig). De biologisch geteelde zaden zijn dus geteeld, geschoond en verpakt volgens de biologische productie methode welke is vastgelegd en wordt geconcontroleerd door de stichting Skal. Deze producten zijn herkenbaar aan het Europees biologisch keurmerk.  

skal_logo.jpg

 

Biologische producten zijn te herkennen aan het biologische keurmerk. Skal Biocontrole zorgt ervoor dat biologische producten ook daadwerkelijk aan de biologische wetgeving voldoen. Skal is een onafhankelijke organisatie voor het toezicht op de biologische productie in Nederland. De biologische productie is in Nederland de laatste jaren flink toegenomen. Momenteel staan bijna 5000 boeren en overige fabricanten onder toezicht van Skal. 

 

Van websites van biologische zadenkwekers blijkt dat meestal de zaden in de biologische teelt manueel geoogst worden. Het onkruid wordt met de hand verwijderd. De zaden worden niet behandeld met schoonmaak-, schimmelwerende of kiem-remmende middelen.

 

In de biologische teelt worden streekeigen rassen verkocht, rassen die zich jaar na jaar verbeteren en aanpassen aan de veranderende omstandigheden door zaden te winnen van de beste, sterkste exemplaren. Door regelmatige kruisingen is er een brede genetische basis en zijn de groenten minder vatbaar voor massale schimmelaantasting of andere plagen. Dit zou je zelf ook kunnen doen want de plant past zich aan de omgeving aan.

Hieronder een aantal lijstjes met adressen waar je zaai en plantgoed kunt halen. Mogelijk is deze lijst niet volledig of bevat het niet de juiste informatie. Zie je iets, geef het door!

 

Kwekerijen omgeving Arnhem (20 km)

 

 

Biologische planten via internet

 

Biologisch zaaigoed bloemen

 

 

​Biologisch zaaigoed/plantgoed moestuinen

 

Dit is een greep uit de vele adressen van internet.

 

 

Biologische bollen

 

 

 

bottom of page