top of page

Tegel eruit, (bijen)plant erin!

bumblebee.png

Doe mee met het NK Tegelwippen 2022 en maak van Arnhem een bloeiende, zoemende stad!

Gratis Tegelophaalservice tijdens het NK Tegelwippen 2022

Ook dit jaar doet Arnhem weer mee aan het NK Tegelwippen. Om Arnhemmers te helpen bij het ontharden en vergroenen van hun tuinen komt er in verschillende wijken een gratis Tegelophaalservice.

Tijdens het NK Tegelwippen gaat Arnhem de strijd aan met de rest van de Nederlandse gemeentes om zo veel mogelijk tegels te vervangen voor planten en bomen. Door tegels te vervangen voor groen kan na een hoosbui het regenwater makkelijker de grond in zakken, waardoor er minder wateroverlast is. Ook zorgt groen voor verkoeling op hete dagen en wordt de stad een prettigere leefomgeving voor mens en dier.

 

Gratis Tegelophaalservice nu in heel Arnhem! Wegens succes wordt de Gratis Tegelophaalservice nu aangeboden in heel Arnhem. Na de lancering van de actie in vijf wijken bleek dat ook veel inwoners van andere wijken enthousiast waren en mee willen doen. Daarom kunnen nu alle Arnhemmers die hun tuintegels gaan vervangen door groen zich tot 31 maart aanmelden voor de gratis Tegelophaalservice via www.arnhemklimaatbestendig.nl/tegelophaalservice. Er zijn een beperkt aantal aanmeldingen mogelijk, dus wees er snel bij! Deelnemers krijgen een eetbare plant uitgereikt door platform Arnhem Klimaatbestendig. Zo zorgen we samen voor een mooie en gezonde stad.

 

Meer informatie

Op de website van Arnhem Klimaatbestendig leest u meer informatie en het aanmeldformulier. 

De Tegelophaalservice wordt georganiseerd door platform Arnhem Klimaatbestendig en uitgevoerd door Tonny van Elferen, Van de Haar Groep, Dolmans Landscaping, PreZero (voorheen Suez) en SIGHT Landscaping.

 

Ook Arnhem Zoemt gaat weer meedoen aan de actie Tegelwippen, zie artikel hieronder. Waarom? Hoe mooi kan het worden als er in plaats van bestrating door heel Arnhem linten en plekken zijn voor wilde bijen, vlinders en andere insecten.

 

Meedoen is heel simpel:

  • Wip één of meerdere tegels eruit en meldt dat op www.tegelwippen.nl

  • Vervang het zand of vermeng het zand met aarde of/en gecomposteerde grond

  • Zet planten voor bijen op de juiste plek (in de zon/ halfschaduw of schaduw) Op: www.arnhemzoemt.nl/adopteer-een-bij staat een lijst van geschikte planten.

  • Kijk ook op onze site of jouw wijk al een bij heeft geadopteerd. Als dat zo is kun je planten zetten voor die geadopteerde bij.

  • Koop het liefst planten bij biologische kwekerijen. Veel planten worden opgekweekt in grond met gifstoffen. Op de website staan biologische kwekerijen in de buurt van Arnhem.

  • Wist je dat je ook heel makkelijk zelf planten kunt opkweken? Arnhem Zoemt kan zaden leveren van diverse inheemse wilde planten. Neem contact op met Arnhem Zoemt:.arnhemzoemt@gmail.com

  • Maak een foto van je nieuwe “bijentuin”en zet die op instagram of Facebook met #arnhemzoemt of/en #adopteereenbij #tegelwippen. Wie weet ontvang jij dan gratis 5 bijenplantjes.

2020_NK_Tegelwippen_1000_Geveltuinen_Fot

Foto copyright: Raymond Landegent

bottom of page