top of page

Maaibeheer gemeente Arnhem

In Arnhem wordt op steeds meer plekken ecologisch maaibeheer of Sinusmaaibeheer toegepast. Meer informatie over Sinusmaaibeer staat hier.

Veel plantsoenen, lanen en parken hebben een maaibeheer gericht op kort gras. Hierbij wordt 16 keer jaar gemaaid. Toch wordt in de gemeente Arnhem al meer dan 20 jaar de helft van het gras ecologisch gemaaid. Bij elkaar een oppervlakte van meer dan 350 voetbalvelden! En dat wordt elk jaar meer; in 2012 was dit aantal nog 310 voetbalvelden.  Ecologisch onderhoud is 1 tot 3 maal maaien en afvoeren. Elk jaar is de gemeente bezig om dit te verbeteren en te verfijnen. In 2019 zijn 16 locaties waarbij ecologisch beheer is toegepast en in 2020 komen daar nog 16 locaties bij. Hierbij wordt onderzoek gedaan naar het effect of flora en fauna.

 

Wil je weten hoe het met het beheer in jouw wijk zit? Een kaart van het maaibeheer in Arnhem kan je hier vinden.

 

Omdat omwonenden hieraan gewend zijn zal een ander maaibeheer snel weerstand oproepen. Bewoners dienen dan een klacht in bij de gemeente. Daarom is het belangrijk dat, als je met grasbeheer aan de slag wilt, je draagvlak hebt bij de omwonenden.

Dit draagvlak moet je ook kunnen laten zien aan de gemeente. Je kan je wens voor een ander maaibeleid aangeven bij de gemeente door het doen van een melding via de website van de gemeente of via de app fixi. Zie ook de informatie over op de website van de gemeente over bewonersinitiatieven en bewonersparticipatie.

de gemeente zal kijken of het maaibeheer aangepast kan worden.

inzoom in groenkaart Arnhem.PNG
Inzoom in de Groenkaart, met legenda

Gazon: Lichtgroen,wordt ong. 16 keer per jaar gemaaid

Gras/kruiden: middengroen, wordt ong. 2 keer per jaar gemaaid

Ruigte: olijfgroen

Hier een aantal berichten over ecologisch maaibeheer in Arnhem:

milieuvriendelijk grasmaaien in Elderhof
milieuvriendelijk grasmaaien in Elderhof
struinen door het hoge gras1.PNG
struinen door het hoge gras2.PNG
omgekeerd maaibeheer stadseiland malburg
omgekeerd maaibeheer stadseiland malburg
omgekeerd maaibeheer stadseiland malburg
bottom of page