top of page

Meer bomen, vogels, vlinders en bijen in 10 Arnhemse wijken

Woont u in de binnenstad, Nieuwe Kadekwartier, Arnhems Broek, Spijkerkwartier, Klarendal, Sint Marten, Coehoorn, Kronenburg, de Overmaat of Rijkerswoerd West? Dan komt u in aanmerking voor een gratis boom en/of een vogelhuisje.

U kunt een boom en een nestkast uitkiezen in de bomenfolder (pdf, 1 MB). We hebben 3 varianten van de vogelhuisjes beschikbaar. Ieder vogelhuisje is geschikt voor een bepaalde vogelsoort.

Keuze doorgeven

Heeft u een boom en/of vogelhuis uitgezocht? Geef uw adres en uw keuze door via boom@arnhem.nl. Per adres kunt u maximaal 1 vogelhuisje en 1 boom aanvragen. De actie loopt van 20 januari t/m 20 februari. Dus wees er snel bij!

Waarom deze actie?

In de 10 wijken die meedoen aan de actie wordt het in de zomer te warm. Op deze plaatsen zijn ook steeds minder vogels en insecten te zien. Als het regent kan het water niet weg en lopen straten en tuinen onder. Door tegels te vervangen door bomen, struiken en bloemen wordt het in de zomer minder warm en kan regenwater snel de grond in bij een zware regenbui. En door te kiezen voor de juiste bomen hebben vlinders en bijen te eten. Met de nestkasten krijgen vogels een goede plek om te broeden.

Groene airco

Een volwassen boom heeft het koelend vermogen van soms wel 10 airco’s. We onderzoeken daarom waar en hoe we bomen kunnen plaatsen op de hitteplekken in de stad. Om het probleem echt aan te pakken is de openbare ruimte niet genoeg. Daarom vragen we bewoners van 10 wijken om een boom te planten en voor meer groen in de tuin te zorgen.

Boom of nestkast afhalen

Op 18 maart, tijdens Nationale Boomfeestdag kunnen de eerste bomen worden opgehaald op 3 locaties van Natuurcentrum Arnhem:

  • Stadsboerderij Presikhaaf (Arnhem-Noord)

  • Stadsboerderij de Korenmaat (Arnhem-Zuid)

  • De Molenplaats (vlakbij centraal station en Park Sonsbeek)

Het afhalen kan tot en met zaterdag 21 maart. Er volgen nog andere afhaaldagen. Bij de aanvraag krijgen wijkbewoners een aantal tips om het boompje goed te planten en het nestkastje goed op te hangen. De jonge boompjes zijn tussen 1 en 1,5 meter hoog met een kleine kluit of in een pot. Hierdoor zijn ze gemakkelijk te vervoeren.

Adopteer een bij

Arnhem Zoemt is ook aangesloten bij deze actie. Zij gaan dit voorjaar van start met de actie ‘adopteer een bij’. Op de website van Arnhem Zoemt staan vanaf maart adviezen voor de inrichting van de tuin en de keuze van tuinplanten. Zo worden Arnhemse tuinen voor bijen, vlinders en vogels een stuk interessanter.

bottom of page