top of page

Arnhem acht plantenruilkasten rijker

Onlangs zijn er in Arnhem acht plantenruilkasten geplaatst, verdeeld over de stad. Een initiatief van Arnhem Klimaatbestendig, Natuurcentrum Arnhem, Arnhem Zoemt en Groen Arnhem.


Het idee achter deze plantenruilkasten is dat Arnhemmers stekjes van planten en zaden kunnen ruilen om zo hun tuin, balkon of buurt meer divers te maken. Ook willen de initiatiefnemers laten zien dat stekken helemaal niet moeilijk is en zelfs heel leuk. En dat je op deze manier de stad kunt vergroenen en insecten als wilde bijen en vlinders aan voedsel helpt.


Op steeds meer plekken in Nederland worden plantenruilkasten geplaatst, met name bij particulieren plantenliefhebbers. Het idee van de ruilkasten lijkt op boekenruilkasten, maar dan voor planten, stekjes en zaden. Er zijn al steden met stekjesroutes, waarbij je de locaties van de kastjes met behulp van QR-codes kunt vinden. Ook zijn er Facebook-groepen waar tips en locaties worden gedeeld.


Deze acht kasten zijn in eerste instantie gevuld met planten die zijn opgekweekt door Natuurcentrum Arnhem en Arnhem Zoemt. Hierbij wordt gelet op inheemse soorten die aantrekkelijk zijn voor insecten. Maar er zitten bijvoorbeeld ook eetbare soorten als aardbei en framboos bij. De kastjes zijn circulair gemaakt in samenwerking met de Arnhemse stichting RecaP, een sociale werkplaats waar mooie dingen van resthout worden gemaakt. De plantenkasten zijn gemaakt van duurzaam Arnhems hout.


De kasten zijn te vinden in de wijken Schuytgraaf, Rijkerswoerd, De Laar, Malburgen, Geitenkamp, Het Broek, Presikhaaf en Hoogstede-Klingelbeek. De exacte locaties staan op arnhemklimaatbestendig.nl/plantenruilkasten. Ook op andere plekken in Arnhem zijn door bewoners plantenruilkasten geplaatst, zoals in het Spijkerkwartier en Alteveer-Cranevelt.


De initiatiefnemers roepen iedereen op te gaan ruilen en zo Arnhem samen groener en mooier te maken. Uiteraard is het ook leuk om zelf een plantenruilkast bij jou in de buurt te plaatsen, door bijvoorbeeld een oude kast hiervoor geschikt te maken.


Heb je een kast gespot en stekjes geruild? Plaats een foto op sociale media met #plantenruilkastarnhem.

Opmerkingen


bottom of page